sempena bulan puasa ni ai cube resepi baru...puding triffle or truffle ek..x ingt nama..macam rifle pon ade.bolehla macam aiskrim la.... best ..ni resepi dia.
1/4 cwn gula halus
1/4 cawan tepung kastad
1 tin susu cair
1 tin koktel buah
1 kotak jeli segera
1 cawan yogurt/whipping cream
swiss roll sebarang perisa
bekas kaca/tupperware besar
2 camca esen vanila
cara membuatnya:
layer 1:
1.swiss roll dipotong -potong lebih kurang 1 cm susun dalam bekas.ai guna swiss roll choc..tpi kalau guna kek span lagi best kut sebab tebal..
2. buka koktel,dan curah air koktel je taw,atas swiss roll tadi
3. campurkan tepung kastard,gula halus dan susu cair,kacau hingga pekat
4. kemudian,campuran tepung kastard,gula halus dan susu cair dikacau atas api kecil,terus kacau supaya x berketul.masukkan yogurt or whipping cream,teruskan kacau hingga pekat. ai guna yogurt nestles sebab menyihatkan.masukkan esen vanila plak...hehehe.campuran ni akan dijadikan layer kedua.
5. curah layer ke2 ni atas swiss roll tadi.
layer 3:curah buah buah koktel atas layer 2.
layer 4: bancuh jelly ikut arahan pada bekas..ai guna jelly strawberry. pastu curah jelly atas layer 3.
dah siap dan simpan dlm fridge.
p/s: yum yum..dah boleh mkn bile dah keras..tpi jgn risau xdela keras sgt.infact macam aiskrim juga..lembut..kn makan guna sudu.tapi menurut kate lyn halim dan encik shafeq terchenta..best....hihihi. lainkli bulih cuber lagila..
Berries Tart..New Produk & New Resepi
9 years ago
No comments:
Post a Comment